Premiér Fico si želá čo najefektívnejšie využitie eurofondov

01.03.2008 Prešov

Prešov 1. marca (TASR) - Maximálne efektívne využitie eurofondov mestami a obcami si želá predseda vlády a strany Smer-SD Robert Fico.
Ako sa vyjadril pred médiami po svojom dnešnom stretnutí s predstaviteľmi samosprávy v Prešove, najdôležitejšie pre celý proces je, aby \"starostovia, pokiaľ ide o využívanie eurofondov, mali čo najviac informácií\". Podľa Fica potom nebudú mať problémy s podávaním žiadostí. Tie teraz ešte \"v praktickom živote vznikajú\".
Na neverejnom stretnutí s primátormi a starostami zvolenými za Smer-SD, bez možnosti prístupu médií, Robert Fico informoval o využívaní eurofondov. Pred novinármi povedal, že najviac medzi predstaviteľmi samosprávy rezonuje otázka opráv komunikácií a zvlášť to, ako vysporiadať vlastnícke vzťahy pod týmito cestami, čo miestami brzdí využitie eurofondov. Predseda Smeru-SD konštatoval, že sa chystá návrh zákona, ktorý má - ako dodal - generálne vyriešiť problém usporiadania vzťahov k pozemkom pod cestami a líniovými stavbami. Verí, že už na sneme Združenia miest a obcí bude môcť primátorom a starostom povedať konkrétne výsledky.
Fico diskutoval so starostami aj o zavedení eura v SR od 1. januára 2009. Potešilo ho, že \"tu boli veľmi konštruktívne prístupy, nie také typické mediálne, že euro znamená automaticky zdražovanie\".
Celkovo mal premiér dobrý pocit zo stretnutia, pretože prevládala pozitívne konštruktívna atmosféra. Daná aj tým, ako dodal, že príjmy miest a obcí rastú bez problémov a jeho vládny kabinet nemieni zasahovať do fiškálnej decentralizácie. Navyše, predstavitelia samosprávy sa podľa Fica pozitívne vyjadrili o tom, že vláda počúva ich pripomienky, napr. kabinet odstúpil od plánovaného zníženia počtu matričných úradov, podobne sa postavil k problémom so stavebnými úradmi a financovanie súkromných umeleckých škôl je od začiatku tohto roka riešené cez príjem z výberu dane z príjmu fyzických osôb.
Na margo toho, že stretnutie bolo uzavreté pre médiá, Fico povedal, že malo vnútrostranícky charakter.
Líder rozhodujúceho politického subjektu v súčasnej vládnej koalícii po stretnutí s predstaviteľmi samosprávy navštívil Bardejovskú Novú Ves, miestnu časť Bardejova, kde slávnostne odovzdal do užívania miniihrisko postavené zo štátnych prostriedkov.
V podvečer sa zúčastní na oslavách Medzinárodného dňa žien (MDŽ) v Prešove a vo Vranove nad Topľou. Podobné stretnutie so starostami a primátormi za stranu Smer-SD, ako bolo dnes v Prešove, absolvuje v nedeľu 2. marca v Trebišove. Na oslavy MDŽ má v ten deň prísť okrem Trebišova aj do Rožňavy.
 

Vyberte región